Emma eats oats

It ain't meat, babe

Vegansson?

Publicerad 2016-12-22 09:09:00 i Varmrätt,

I förra veckan så skulle jag provlaga k*ttbullar. Dessvärre blev de alldeles för salta och inte goda alls. Något som däremot blev lyckat var tillbehöret, en variant av vegansson (eller kanske snarare en rotfruktsgratäng). Den här var väldigt smidig att göra, man kan variera den efter vad man har hemma och den går utmärkt att göra i förväg och sedan bara värma i ugnen när det är dags för julmat. Perfekt!
 
En liten vegansson
2 potatisar
4 morötter
3 rödbetor
1,5 dl havregrädde
1 msk grönsaksfond
Pofiber/ströbröd att strö över
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv samtliga rotfrukter och lägg dem i en form. Blanda havregrädde och grönsaksfond och häll i formen. Strö över pofiber och ställ in gratängen i ugnen i ca 30 minuter.
 
 

Sallad på julbordet

Publicerad 2016-12-21 08:56:33 i Varmrätt,

När jag var yngre försökte jag ofta inkorporera lite mer grönt på julbordet, vilket egentligen är ganska svårt. I år firar jag inte jul med min egen familj och är därför är jag liksom huvudansvarig för min egen mat, vilket innebär att nu jävlar blir det en grön jul! Jag åt en jättegod quinoasallad på kafé frilagrets julbrunch i helgen, och det här är min tolkning av den!
 
Ljummen quinoasallad med saffran och grönkål
1,5 dl okokt quinoa
0,5 tärning grönsaksbuljong
0,5 g saffran
1 vitlök
100 g grönkål
2-3 morötter
1 paket kikärtor
1 apelsin
Pumpafrön
Salt och peppar
Citronsaft
Olja till stekning
 
Koka quinoan enligt anvisning, med buljongtärningen. Skala och riv morötterna. Fräs vitlök och saffran i lite olja och ha sedan i morötter, grönkål och kikärtor. När morötterna och grönkålen har mjuknat, ha i quinoan. Smaka och tillsätt salt, peppar och citronsaft efter smak. Ta sedan av stekpannan och låt salladen svalna en aning. 
Skala och skär apelsinen och toppa salladen med detta och pumpafrön. 
 
 

Saffransgranola och gröt

Publicerad 2016-12-10 09:34:54 i Frukost/mellis,

Hej hej på er!
Så var det lördag igen, och helt plötsligt är det bara två veckor kvar till julafton. Jag kan helt ärligt säga att jag har noll julkänsla, men jag har ändå försökt att julifiera mitt matintag så gott det går. Hittills har det inte haft någon direkt effekt, förrän möjligtvis imorse, då jag gick all in så att säga. Att umgås med matintresserade människor dagarna i ända är fantastiskt för man får så mycket inspiration och idéer till vad man själv vill laga. Igår tipsade en kompis om att man kan ha saffran i gröten och jag som älskar saffran nappade såklart på den idén! På det så hade jag saffransgranola och russin, för en komplett lussebullskänsla. Till det drack jag kaffe med kanel och kardemumma och åt ett par pepparkakor och en klementin. Nu är jag redo för helgen och julstöket!
 
Saffransgröt
2 dl havremjölk
1 dl havregryn
1 nypa salt
1 nypa saffran
 
Koka som du brukar, antingen i kastrull eller i micron. 
 
Saffransgranola (modifierat recept från vego)
5 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl äppeljuice
1 paket saffran
2 msk rapsolja
1 msk agavesirap
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp äppeljuice, saffran, rapsolja, agavesirap och salt. Häll ner äppeljuiceblandningen i de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Lägg alltihop på en bakplåtsklädd plåt och låt stå i ugnen i ca 25 minuter (ta ut flera gånger och rör om så att allt blir riktigt rostat). Äts helst tillsammans med russin för en riktig lussebullekänsla. 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Emma

Vegan, dietiststudent och alldeldes alldeles matgalen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela