Emma eats oats

It ain't meat, babe

En paj med medelhavskänsla

Publicerad 2016-06-28 20:28:00 i Varmrätt,

Oftast så blir jag inte sugen på en särskild rätt, utan olika ingredienser. Ibland kan det komma redan på förmiddagen, plopp säger det och sen är jag sugen på soltorkade tomater. Sen funderar jag på vad jag vill laga till middag ända till arbetsdagen är slut. Då springer jag till Willys, handlar och så lagar jag mat och äter. Oftast blir det gott, ibland blir det inte lika bra. Idag blev det riktigt lyckat om jag får säga det själv. I det här receptet utgick jag ifrån en annan paj i Mattias Kristianssons Vego, men anpassade det till mitt sug efter soltorkade tomater och oliver.
 
Paj
 
3 dl mjöl (jag använde havremjöl och rågmjöl)
1 dl neutral olja
2 msk kallt vatten
1 nypa salt
 
10 soltorkade tomater
20 oliver
1 dm purjolök
1/2 paket frusen basilika
250 g tofu
2,5 dl havremjölk
1 msk grönsaksbuljong
1/2 tsk paprikakrydda
Salt och peppar
ev. chili
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, olja, vatten och salt och tryck ut i lämplig pajform. Nagga pajdegen och förgrädda den 8 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader. Skiva purjolök och fräs i olja. Hacka soltorkade tomater och oliver i önskad storlek. Mixa, tofu, havremjölk och kryddor till en slät vätska. Rör ner oliver, soltorkade tomater och purjolök och ha i alltsammans i pajformen. Grädda pajen till den är helt fast, ca 30 minuter. Ät med en god sallad med exempelvis tomater, ruccola, kikärtor, purjolök och en god vinägrette. 
 
 

Potatissallad

Publicerad 2016-06-26 08:38:32 i Allmänt,

Den här potatissalladen fick följa med på midsommarknytis, resterna åt vi upp dagen efter till lite grillat. Vitvinsvinägern ger den en del syra och jag tycker att den passar bra till något som drar lite åt det söta, till exempel rödbetsbiffar. Den blir bara godare ju längre den får stå, så den passar utmärkt att förbereda någon dag i förväg för att sedan ta med den ut på äventyr.
 
Potatissallad
1 kg potatis
150 g sockerärtor
1 dl sojgurt
1 dm purjolök. 
1 msk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1/3 paket frusen dill
1/3 paket frusen gräslök
Salt och peppar

Skala, koka och dela potatisen, låt den svalna. Skiva purjolök och sockerärtor. Rör sedan ihop samtliga ingredienser i lämplig skål och låt stå över natten. Ät och fira att nu så har sommaren kommit. 
 
 

Orange is the new... chocolate chip cookie

Publicerad 2016-06-18 17:10:00 i Något sött,

Efter att ha sett första avsnittet av nya säsongen av orange is the new black igår så blev jag väldigt sugen på apelsin. Jag lät min längtan jäsa över natten och när jag vaknade imorse insåg jag var jag var tvugnen att göra. Chocolate chip cookies med apelsin. 
 
Chocolate chip cookies med apelsin, ca 4 stora
 
1 dl mjöl
1/2 dl socker (jag använde kokossocker, men de går lika bra med vanligt)
1/2 dl sirap

1/2 dl mjölkfritt margarin (tex Carlshamns flytande)
1 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 
1 nypa salt
2 msk kakao 
Zest från en liten apelsin
ca 15 g hackad choklad
ev. flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser med en gaffel, rör sedan ner apelsinzest, margarin och sirap. Forma kakor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 7 minuter. Låt svalna på galler. Strö ev på lite flingsalt och överbliven zest när kakorna svalnat lite. Ät framför oitnb
 
 
 

Om

Min profilbild

Emma

Vegan, dietiststudent och alldeldes alldeles matgalen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela