Emma eats oats

It ain't meat, babe

Granola

Publicerad 2016-10-30 13:41:14 i Frukost/mellis,

Som ni kanske redan har förstått om ni har läst min blogg mer än en gång (eller träffat mig i längre i två minuter) så är frukost det bästa jag vet. På helgerna äter jag alltid långfrukost och idag vaknade jag och hade helt magiskt fått en timme, bara sådär! Jag förstod direkt att högre makter ville att jag skulle starta denna söndag med granola, så det gjorde jag. Grundreceptet är från pinterest och ganska fritt, man kan ha i lite vad man känner för. Jag som inte tål nötter skippade såklart det och körde bara på frön. Vill man ha ett högre innehåll av omega 3 så kan man satsa på chiafrön, linfrön och valnötter. Vill man inte söta kan man skippa det, vill man söta lite grann så går det säkert bra att använda torkade dadlar som torkad frukt. Hur som helst, ha i det som du gillar och gläds åt denna extralånga söndag, det tänker jag göra!
 
Granola
5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1,5 dl nötter/frön (jag tog chiafrön, sesamfrön och solrosfrön)
1 dl torkad frukt (jag tog torkade aprikoser)
0,5 dl olja (jag tog raps)
0,5 dl sötning (jag tog kokossocker)
1 tsk kryddning (jag tog kanel och vaniljpulver)
(Bonus:  2 msk kakaonibs, 1 dl puffad quinoa)
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 25 minuter, håll koll så att inte den torkade frukten bränns! Ta ut plåten och låt granolan svalna. Rör ner puffad quinoa och kakaonibs. Ät, ge bort eller häll ut den på köksbordet. 
 
 
 
 
 

Veganniversary med chokladmoussetårta

Publicerad 2016-10-18 16:38:33 i Allmänt,

Idag firar jag två år som vegan och det gör jag med chokladmoussetårta med oreobotten! Jag gjorde den här i min lilla springform som är 10 cm i diameter, precis lagom för en fika sådär en tisdagseftermiddag.
 
Chokladmoussetårta med oreobotten
 
Botten
10 st oreos
2-3 tsk kokosolja
 
Chokladmousse
100 g choklad
2,5 dl sojagrädde
ev vaniljsocker
 
Mini-oreos och något glittrigt till dekoration
 
Börja med att koka upp grädden. Häll den i en bunke och bryt ner chokladen i smeten. Rör om till chokladen är smält och ställ in bunken i kylen för att svalna. Mixa oreos och kokosolja till en smulig smet. Tryck ut den i bakplåtsklädd form. Ställ botten i frysen för att stelna. Vispa chokladgräddblandningen till den är riktigt fluffig och täck bottnen. Ställ in i frysen till önskad konsistens (jag körde på en halvtimme för sen orkade jag inte vänta längre, hehe). Dekorera och bjud någon trevlig på eftermiddagsfika, eller bjud dig själv och njut av hur fantastisk du är. 
 
 

Bananpannkakor med kokos

Publicerad 2016-10-15 09:56:51 i Allmänt,

Hej bloggis!
Jag skriver första tentan på flera år på måndag, så därför har jag pluggat stenhårt den här veckan. Det har såklart resulterat i en förkylning och bästa sättet att peppa igång en plugghelg när man inte är i stöten är såklart pannkaksfrukost! Det känns som att hela världen har älskat bananpannkakor de senaste åren och det som är bra med dessa är att bananerna fungerar utmärkt som äggersättning. Jag kände dock att jag ville ha något roligare än vanliga hederliga bananpannkakor så jag gjorde en variant med kokos, vilket blev gott. Jag är nu redo för att köra ner näsan i böckerna igen, åtminstone ett tag.
 
Bananpannkakor med kokos
 
0,55 dl havremjöl
0,55 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kokossocker
1 knivsudd salt
1 knivsudd vaniljpulver
1 knivsudd kanel
 
1 dl havremjölk
1 msk kokosmjölk
1 banan
 
Olja eller mjölkfritt margarin till stekning
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mixa banan, havremjölk och kokosmjölk med en stavmixer. Rör ner de torra ingredienserna. Stek på medelhög värme. Tänk på att inte vända på pannkakan förrän den är helt fast. Servera med ca 1 liter kaffe och njut av lördagsmorgonen. 
 
 
 

Om

Min profilbild

Emma

Vegan, dietiststudent och alldeldes alldeles matgalen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela