Emma eats oats

It ain't meat, babe

Veckans matlåda: Linsgryta

Publicerad 2017-01-31 16:44:49 i Varmrätt, Veckans matlåda,

Alltså, linsgryta är nog det jag äter allra oftast, dels för att det är smidigt och dels för att det går att variera på så många vis (och för att det på något vänster alltid finns linser hemma i skafferiet). När jag snubblade över den här linsgrytan på Elsa Billgrens blogg så var jag tvungen att prova den, och det blev jättegott (och rätt lyxigt faktiskt). Jag gjorde några ändringar och veganiserade receptet och voilà: veckans matlåda! 
 
Linsgryta à la Elsa
2 gula lökar
3 klyftor vitlök (minst)
3 dl röda linser
2 grovrivna morötter
2 pkt krossade tomater och lite vatten
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar 
2 dl havrefraiche + lite till garnering
matlagningsvin efter behag (jag hade i ca 1 dl)
saft från 1/2 citron
2 lagerblad
sichuanchili (eller chiliflakes)
timjan (jag höftade vilt här, smaka av efter hand) 
salt och peppar
rostade saltade pumpafrön
 
 
Hacka lök och vitlök och fräs dem tillsammans med de grovrivna morötterna. Häll på de krossade tomaterna, tomatpurén och lägg i buljongtärningarna samt linserna och matlagningsvin citronsaft, timjan, chili, salt och peppar och lagerblad.  Låt det hela puttra i ca 20 minuter och tillsätt lite vatten för att det inte ska bli för tjockt. Ha sedan i havrefraiche och justera eventuellt med lite mer av någon krydda. Servera med lite extra havrefraiche på toppen, rostade saltade pumpafrön och valfri krukväxt. 
 
 

Fredagsfrulle!

Publicerad 2017-01-27 08:32:00 i Frukost/mellis,

När man ligger hemma och är förkyld så är det extra viktigt med en ordentlig frukost, det är sen gammalt. Den här gången blev det blåbärsscones. Jag åt dem med lite havtornsmarmelad, men helt ärligt så gick det precis lika bra utan. Mums! Receptet hittade jag på norrmejerier, men jag gjorde några justeringar och veganiserade det. Känner mig som en riktig rebell nu.
 
Blåbärsscones
1,75 dl dinkelmjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
25 g mjölkfritt margarn
0,25 dl sojgurt
0,5 dl växtmjölk
0,25 dl blåbär
0,25 dl kokossocker
 
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt margarin, sojgurt, mjölk och blåbär. Forma till en baotastor scone som du sedan gräddar i ca 10 min. Ät med något gott till, eller bara som den är. 
 
 
 
 

Lägg på!

Publicerad 2017-01-23 19:55:00 i Frukost/mellis,

Idag har jag haft en dålig dag. När jag kom hem från skolan var jag helt utslagen och tjurig och var tvungen att sova en stund för att bli människa igen. Nu så här framåt kvällen slog det mig, jag åt ju faktiskt ingen ordentlig Emma-frukost imorse. Så, jag bestämde mig för att göra det till middag istället. Jag köpte någon veganvariant av leverpastej som tydligen ska vara alla veganers nya favorit, men den var så vidrig så jag gjorde eget pålägg istället. Egentligen hade det nog varit gott med vitlök i, men jag känner att jag vill skona medresenärerna på morgonbussen från min andedräkt. 
 
Pålägg
1 tetra kikärtor
5 soltorkade tomater
ca 1 msk olja från de soltorkade tomaterna
10 oliver
Salt och peppar
 
Mixa samtliga ingredienser, bred på en macka och bered er på en bra dag. 
 
 

Om

Min profilbild

Emma

Vegan, dietiststudent och alldeldes alldeles matgalen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela