Emma eats oats

It ain't meat, babe

Chocolate banana pancakes

Publicerad 2018-01-27 08:08:00 i Frukost/mellis,

När jag var utbytesstudent så lärde jag mina kompisar två livsnödvändiga fraser på svenska:
1. Jag älskar billig öl (kostar två öl fyra euro så är det viktigt att kunna uttrycka småländsk glädje)
2. Jag har ätit pannkaka (vi åt en hel del pannkaka)
 
Denna morgon hade det varit ytterst lämpligt att yttra fras nummer två eftersom det blev pannkakor till frukost. Det här är egentligen bara en uppgradering av mitt vanliga hederliga bananpannkaksrecept som har blivit chokofierat. 
 
Chocolate banana pancakes, 5 st
 
1 banan
2 dl havregryn
1 dl havremjölk
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
ev. en nypa salt
rapsolja till stekning
 
Mixa alla ingredienser utom rapsoljan. Stek pannkakorna i rapsoljan. Gör ett torn och toppa med något gott, exempelvis hallon. Ät, njut och lär gärna någon vikten av att kunna berätta att hen har ätit pannkaka på svenska.
 
 
///
When I was an exchange student I taugh my friends to say two phrases in swedish:
1. I love cheap beer (the beer was really cheap and we loved that)
2. I''ve had pancakes (we had quite a lot of pancakes)
 
This very morning it's very suitable to use phrase number to since my breakfast this morning was pancakes. This is really just an upgrade of my regular banana pancake recipe. It has been chocofied. 
 
Chocolate banana pancakes, makes five
 
1 banana
2 dl of oats
1 dl of oatmilk 
1 teaspoon baking powder
1 tablespoon of cacao
a pinch of salt, if desired
rapeseed oil for the fryingpan 
 
Blend all ingredients except for the oil in a blender or using an immersion blender. Put some rapeseed oil in a frying pan and fry the pancakes on medium heat. Make a pancake tower and top it with something you like. Eat, enjoy and learn how to say that you've had pancakes in Swedish. 
 

Love on top

Publicerad 2018-01-23 20:44:00 i Frukost/mellis,

När jag var yngre tyckte jag att det var en riktig pina att äta gröt till frukost. Det var bara en tråkig sörja som man dessutom inte höll sig mätt på särskilt länge. Idag har jag insett att för att grötfrukosten ska vara både rolig och mättande så måste man ha roliga grejer på. Här kommer mina tre favoriter som gör vilken frulle som helst lite roligare.
 
3 - Bär
 
Jag har alltid bär i frysen som i princip alltid går åt som gröttopping. Det är lätt att variera sig eftersom det finns mycket att välja på i frysdisken plus att man inte behöver fundera över hållbarhet utan de kan ligga i frysen ett bra tag utan att bli dåliga. Jag har nästan alltid hallon och blåbär i frysen, ibland mango och björnbär också om jag är på det humöret. Under sommarhalvåret köper jag alltid hem färska jordgubbar som fungerar lika bra både som frukostfavorit eller efterrätt. 
 
 
Nr 2 - Äpple och kanel
 
Jag tål inte äpple egentligen, men jag tycker att det är så gott på gröt. Nu kanske ni tycker att jag är aningen knäpp som har med något som jag inte tål på en topplista men grejen är att jag tål äpple om det är tillagat. Antingen så klyftar jag det och rostar i ugnen eller så river jag helt enkelt ner det i gröten när jag kokar den. Självklart ska äpplet få sällskap av kanel för den ultimata äppelpaj-effekten. 
 
 
 
 
Nr 1 - Tahini
 
Ser ni den där stora blaffan där bak i grötskålen? Det är tahini. Tahini är det som alltid, ALLTID, finns med i min grötskål vare sig solen skiner, regnet vräker ner eller om gatorna är fulla av zombies. Tahini är, för er som inte vet, gjort på sesamfrön. Detta innebär, utöver att det smakar supergott, att det bland annat innehåller kalcium vilket är superbra för någon som väljer bort mjölkprodukter. 
 
 
 
Vad gillar du att toppa din gröt med?
 
 
///
 
When I was younger I did NOT enjoy having porridge for breakfast. I thought it was just plain boring and it didn't make me full for that long. Today I've realized that in order for this kind of breakfast to be both exciting and satiating you have to put stuff on top of it. Here are my three favourites that will make any breakkie a bit better.
What do you like to put on your oats?
 
3: Berries -  I always have berries in the freezer and almost all of them end up on my oats. It's easy to vary since there are so many different kinds available at the supermarket and you don't have to feel the need to eat them right away as you might do with fresh berries. I always have raspberries and blueberries in the freezer and sometimes also mango and blackberries. During the summer I go for fresh strawberries... yum!
 
2: Apple and cinnamon - I'm actually allergic to apples but if they're cooked I can go all in. I either chop them and put them in the oven or grate them and put them in the porrige while it's boiling. Of course the apples should be accompanied by cinnamon in order to achieve the ultimate apple pie effect. 
 
1: Tahini - Do you see that big blob in the back of the bowl? That's tahini. Tahini is the one thing that always, ALWAYS, is in my breakfast bowl no matter if the sun is shining, the rain is pouring or if there are zombies in the streets. For those of you who don't know tahini is made from sesame seeds. This means that, apart from the fact that it tastes great, that it contains calcium which is great for someone who doesn't eat dairy. 
 
What's your favourite?

Black bean brownies

Publicerad 2018-01-20 11:45:00 i Något sött,

Det här är ett recept som jag har gjort så många gånger och på något vänster känns det som att det blir lite bättre varje gång jag gör det. Igår kväll slängde jag alltså ihop en liten sats med brownies, lyckades glömma en ingrediens och helt plötsligt blev de jättegoda. Det jag missade att ha i var havremjölk och helt plötsligt blev de kladdiga på ett helt annat sätt än innan. Hur som helst så smakar de ju såklart inte som vanlig kladdkaka eftersom de innehåller helt andra ingredienser, men med lite hackad i så tycker iallafall jag att de blev helt ljuvliga!
 
Black bean brownies med chokladbitar, ca 8 st små
200 g svarta bönor (kokta eller i tetra)
1,5 msk rapsolja 
1,5 msk agavesirap
0,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
1 msk kakao
ev. lite vaniljpulver
en nypa salt
ca 10 g mörk hackad choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen så att de blir havremjöl och häll sedan över detta i en skål och blanda med de andra torra ingredienserna. Mixa svarta bönor, rapsolja och agavesirap så slätt som möjligt. Rör sedan ner de torra ingredienserna i bönmixen och blanda. Rör ner den hackade chokladen i blandningen. Klä en form med bakplåtspapper (jag använde en matlåda i glass) och häll sedan i smeten. Grädda i ca 15 minuter. 
 
 
I have made this recipe so many times and somehow it turns out better every time. I made a tiny (ok, a half) batch last night and somehow I forgot to add oat milk. This made took the brownies to a whole new level of fudgy and I absolutely loved them. As you do know they don't contain exactly the same ingredients as regular brownies and therefore they taste slightly differently but let's just say there's a reason I've made them a million times.
 
Black bean brownies, makes 8 small ones
200 g of black beans (boiled or from a can)
1,5 tbsp rapeseed oil
1,5 tbsp agave syrup
0,5 dl rolled oats
0,5 tsk baking powder
1 msk cacao powder
a pinch of vanilla powder (if desired)
en nypa salt
10 g of dark chocolate, chopped 
 
Preheat the oven to 175 degrees celcius. Blend the oats so that they become oat flour. Put the flour in a bowl with the other dry ingredients and mix. Blend the black beans, rapeseed oil and agave syrup until the consistency is as smooth as possible. Mix the bean mixture with the dry ingredients. Add the chocolate to the mixture. Line a baking tin with parchment and pour the batter into the tin. Bake for about 15 minutes. Enjoy!
 

Om

Min profilbild

Emma

Vegan, dietiststudent och alldeldes alldeles matgalen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela