Ugnsbakad gröt med blåbär och äpple
När jag var yngre tyckte jag att det här med grötfrukost var ett skämt. Alla sa att det var så himla otroligt fantastiskt med gröt, men jag blev hungrig igen efter en timme! Nu har jag såklart förstått att man måste toppa gröten med massa godsaker om man ska stå sig lite längre, och om man bakar den i ugnen och bara mikrar den på morgonen så blir det så smidigt och gott! Det här receptet hittade jag i senaste numret av vegourmet, men jag gjorde den nötallergikervänlig och helt plötsligt har jag en ny favoritfrukost.
Ugnsbakad gröt med blåbär och äpple
4 dl havregryn
1 dl frön, exempelvis hampafrön och sesamfrön
1/2 dl chiafrön
en nypa vaniljpulver
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk kanel
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl havremjölk
2 dl vatten
2 msk rapsolja
1-2 msk agavesirap
ett äpple
100 g frysta blåbär
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skala äpplet och riv ner halva bland de torra ingredienserna. Tillsätt havremjölk, vatten, rapsolja och agavesirap och rör om tills allt är blandat. Häll upp smeten i en mindre, bakplåtsklädd form. Häll blåbären på smeten och toppa med skivorna av den andra halvan av äpplet. Grädda i ca 30 minuter. Servera med havremjölk, en klick tahini med havssalt och ät förslagsvis framför det sista avsnittet av Girls.

