Emma eats oats

It ain't meat, babe

Happy Valentine's Day

Publicerad 2018-02-13 19:28:44 i Allmänt,

Hej på er och glad alla hjärtans dag!
 
Egentligen så firar jag inte den här dagen särskilt mycket - min sambo och jag firar årsdag snart och vi brukar lägga mer krut där. Hur som helst så kan det ändå vara trevligt att visa lite uppskattning för sina nära och kära. Det kan man exempelvis göra genom att bjuda dem på chokladbollsgröt. Om man vill. 
 
Chokladbollsgröt, 4 port
 
4 dl havremjölk
4 dl vatten
2-4 dadlar (beroende på hur sött du vill ha det)
2 msk kakao
2 msk kaffe (kallt eller fryst funkar perfekt)
4 dl havregryn
 
Mixa alla ingredienser i en blender tills det inte finns några större dadelbitar kvar. Koka upp vätskan tillsammans med havregrynen till det hela har blivit en gröt. Lägg upp i skålar och dekorera med en överbliven chokladboll, kokos och kanske lite hallon. Ät och njut.
  (null)

Hello everyone and happy Valentine's Day!
 
I honestly don't celebrate this day that much - me and my BF have our anniversary coming up and that's more important to us. Anyway, sometimes it can be quite nice to show some appreciation to your loved ones. You can do that by treating them to some chocolate ball oats. If you want to. 
 
 
Chocolate ball oats, 4 servings
 
4 dl of oat milk
4 dl of water
2-4 dates (depending on how sweet you want it)
2 tablespoons of cacao
2 tablespoons of coffee (cold or frozen coffee works just fine)
4 dl of oats
 
Blend all the ingredients except for the oats - make sure there are no pieces left of the dates. Put the liquid in a pot together with the oats. Boil it until it has become a porridge. Put in bowls and decorate with leftover chocolate balls, coconut and raspberries. 
 
 
 

A three course birthday meal

Publicerad 2018-02-10 20:00:09 i Något sött, Varmrätt, Veganliv,

Hej på er!
 
Mina föräldrar är och hälsar på i helgen eftersom mamma fyllde år i veckan. Det är ju sen gammalt att man lagar trerätters när ens mamma fyller år så förra helgen provlagade jag en meny som kritiker (min sambo och en kompis) fick provsmaka och med deras godkännande så serverade jag följande middag.
 
Rödbetscarpaccio med ärtpesto och balsamico
 
Skiva 2-3 rödbetor med en mandolin. Lägg upp dessa så snyggt du kan på ett fat. Mixa ärtor, basilika, citronsaft, vitlök, olja och vatten så slätt som möjligt. Ät rödbetor och ärtpesto tillsammans med en aning balsamico och kanske ett eller två ruccolablad.
 
 
 
Risotto med svamp och ärtor (originalrecept av Chloé Coscarelli)
 
1,5 liter buljong (1,5 l vatten + tre buljongtärningar)
1 gul lök
250 g champinjoner
3 klyftor vitlök
2,4 dl ris
1,2 dl vitt vin
ca 2,5 dl ärtor
Persilja
Salt och peppar
Citronzest
 
Värm vattnet med buljongtärningarna så att dessa löses upp. Hacka lök, svamp och vitlök. Börja med att fräsa löken i lite olja, tillsätt sedan svamp och vitlök. Häll i riset i pannan och sedan matlagningsvinet. När matlagningsvinet har kokat bort tillsätt sedan buljongen, ca 2,5 dl åt gången. Efter ungefär 25 minuter av puttrande är risotton klar. Rör då ner ärtor, persilja och smaka av med kryddor. Servera med citronzest och eventuellt ett rödbetschips eller två.
 
 
 
Apelsinkaka med vallmofrön (originalrecept av Honeybunch of Onion Tops
 
Det här blev en liten kaka som jag gräddade i en springform som var 12 cm i diameter. Större kaka? Dubbla satsen!
 
0,9 dl polenta
2,1 dl dinkelmjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vallmofrön
0,5 tsk bikarbonat
zest och juice från 1 apelsin
1 msk rapsolja
2 msk sojgurt
1 msk vatten
mjölkfritt margarin och ströbröd till formen
 
Apelsinjuice, florsocker och påmackan till glasyr. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser för sig och alla blöta ingredienser för sig och blanda sedan båda två. Häll sedan ner smeten i den smörade och bröade formen. Grädda i ca 25 minuter (till provstickan kommer ut ur kakan utan smet). Blanda saft från en halv apelsin med florsocker (ca 1 dl) och lite på mackan (1-2 msk) till önskad konsistes - jag höftade lite. När kakan har svalnat, ha sedan på glasyr och bjud någon du tycker om, förslagsvis någon som fyller år. 

 
 
 
 
 
 

Chocolate balls

Publicerad 2018-02-07 20:31:34 i Frukost/mellis, Något sött,

Hej på er!
 
Jag har en ganska hektisk vecka framför mig fram till nästa vecka då det är dags för årets första tenta. Det blir alltid lite mer intensiva dagar i tentatider och jag tycker att det är ganska skönt att ha maten fixad i förväg så att jag kan fokusera på allt annat. I mellis-syfte så gjorde jag en stor sats chokladbollar och frös in ett gäng inför nästa vecka. Voilà, mellis fixat och pre-tenta chokladsug likaså. Har en pms är de dessutom väldigt bra, särskilt om man känner för att kasta något på folk. Sikta på munnen bara. 
 
Chokladbollar, ca 20 st
 
1 dl solrosfrön
2 dl havregryn
1 msk kakao
2 msk kaffe
20 dadlar
kokos att rulla bollarna i
 
Mixa alla ingredienser utom kokosen. Rulla bollar. Rulla bollarna i kokos. Ät och få ny energi för att plugga i minst sju timmar till. Typ. 
 
 
 
Hey guys!
 
I have a pretty hectic week ahead since the first exam of the semester is approaching... The days always tend to be a little bit more intense right before a test and I think it's nice to not have to think about food and just focus on everything else. Therefore I decided to make a big batch of chocolate balls and put some of them in the freezer so I'm prepared for the week to come. Voilà, chocolate cravings taken care of. 
 
Chocolate balls, makes about 20
 
1 dl sunflower seeds
2 dl aots
1 tablespoon of cacao powder
2 tablespoons of coffee
20 dates
grated coconut for decoration
 
Blend all the ingredients (except for the coconut). Make balls. Cover balls in coconut. Eat, enjoy and get ready for a few more hours of studying. Kind of.  

Om

Min profilbild

Emma

Vegan, dietiststudent och alldeldes alldeles matgalen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela