Chokladtårta
Mamma och jag pratades vid i helgen för att planera dagen D, som inföll idag. "Han vill ha fransk chokladtårta" viskade mamma till mig i telefonen. Jag log, för jag både jag och min pappa älskar choklad och det var klart att när vi skulle fira honom skulle det bli rejält med choklad. Hela veckan har jag gått och funderat på den här tårtan, och resultatet blev bra. Pappa åt fyra bitar och tog sedan med sig en bit hem så jag tror att han också tyckte att det blev bra. Receptet på tårtbottnarna kommer från Mattias Kristianssons kokbok Vego.
The Ultimate Chokladtårta
Bottnar
3,5 dl vetemjöl
3 dl socker
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk bikarbonat
2 tsk vanilj
2 tsk bikarbonat
2 tsk vanilj
1/2 tsk salt
4,5 dl havremjölk
1 dl rapsolja
Frosting
70 g mörk choklad
1 msk florsocker
2-3 msk stark espresso
2-3 msk sojagrädde
Chokladmousse
1 dl sojagrädde
30 g mörk choklad
Chokladdoppade kaffebönor till dekoration
Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två springformar, jag använde en som var 10 cm i diameter och en som var 20 cm i diameter. Blanda de torra ingredienserna till tårtbottnarna i en skål. Vispa sedan ner mjölk och rapsolja till du har en slät smet. Grädda till bottnarna är helt torra, för mig tog det ca 35 minuter men kontrollera med provsticka med jämna mellanrum. Låt sedan bottnarna svalna helt innan du monterar tårtan.
Frosting: Smält chokladen. Rör samman chokladen och de övriga ingredienserna till du har en jämn smet. Bred frostingen över tårtan. Provsmaka gärna en hel del av frostingen.
Chokladmousse: Bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Värm sojagrädden på spisen till den börjar sjuda, häll sedan grädden över chokladen. Blanda tills chokladen smält. När blandningen svalnat, vispa med elvisp till du har en riktigt fluffig mousse. Spritsa över tårtan. Spritsa det som inte får plats på tårtan i valfri mun.
Dekorera med chokladdoppade kaffebönor eller något annat smarrigt. Bjud någon du tycker är alldeles fantastisk, förslagsvis en fenomenal pappa.
4,5 dl havremjölk
1 dl rapsolja
Frosting
70 g mörk choklad
1 msk florsocker
2-3 msk stark espresso
2-3 msk sojagrädde
Chokladmousse
1 dl sojagrädde
30 g mörk choklad
Chokladdoppade kaffebönor till dekoration
Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två springformar, jag använde en som var 10 cm i diameter och en som var 20 cm i diameter. Blanda de torra ingredienserna till tårtbottnarna i en skål. Vispa sedan ner mjölk och rapsolja till du har en slät smet. Grädda till bottnarna är helt torra, för mig tog det ca 35 minuter men kontrollera med provsticka med jämna mellanrum. Låt sedan bottnarna svalna helt innan du monterar tårtan.
Frosting: Smält chokladen. Rör samman chokladen och de övriga ingredienserna till du har en jämn smet. Bred frostingen över tårtan. Provsmaka gärna en hel del av frostingen.
Chokladmousse: Bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Värm sojagrädden på spisen till den börjar sjuda, häll sedan grädden över chokladen. Blanda tills chokladen smält. När blandningen svalnat, vispa med elvisp till du har en riktigt fluffig mousse. Spritsa över tårtan. Spritsa det som inte får plats på tårtan i valfri mun.
Dekorera med chokladdoppade kaffebönor eller något annat smarrigt. Bjud någon du tycker är alldeles fantastisk, förslagsvis en fenomenal pappa.
Tre nyanser av brunt.